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May 8, 1981

Mr. Frank J. Wilson
Senior Vice President Regulatory Policy
and General Counsel
National Association of Securities Dealers, Inc.
1735 K Street, N.W.
Washington, D.C. 20006

Dear Frank:

In your letter of March 23,1981, you inquired whether I had
any objection to an interpretation that you wish to make known to
members with respect to new Section 8 of Article III of the Rules

‘'of Fair Practice of the National Association of Securities Dealers,

.

Inc. (the "NASD"). On the basis of your letter, our telephone
conversation on that date, and my meeting on March 25, 1981 with
you and other members of the NASD staff, I understand the facts to
be as follows.

Section 8, as approved by the Commission on December 12,
1980, 1/ provides, in part, "A member, engaged in a fixed price
offering, who purchases or arranges the purchase of securities
taken in trade shall purchase the securities at a fair market price
at the time of purchase . . . ." There may be several reasons why
securities are "taken in trade," or swapped, in connection with
underwritten offerings, particularly debt offerings. For example,
a swap may enable an institutional customer to purchase a security
being distributed when the institution does not have available cash
to pay for it or, for other reasons, does not wish to pay cash.

The NASD has received ingquiries from its members as to what
date would be considered "the time of purchase" for purposes of
determining "fair market price" of a security taken in trade in the
case of swaps where the price of the security to be taken in trade
is determined at the time of pricing of the offered security but
before the effective date of the offering. You state that the
price of the security to be taken in trade is determined at the
time of the pricing of the offering, usually around 4:00 p.m. on

1/ Securities Exchange Act Release No. 17371 (December 12, 1980).
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the day before the offering is planned to become effective. With
respect to the csecurities to be taken in trade it is your view that
"the time of purchase" is the time at which the price of those
securities is determined. 2/ We do not have any objection to your
advising your members of that interpretation. We do believe,
however, that it should be filed with the Commission for immediate
effectiveness under Section 19(b)(3)(A) (i) of the Act as a stated
policy, practice. or interpretation with respect to the meaning,
administration or enforcement of Article III, Section 8 of the
NASD's Rules of Fair practice. If you should have any questions
about any of the foregoing, please consult Roger D. Blanc or

Jeffrey L. Stoele of this Division.
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Douglas Scarff
Director

2/ Although the price of the security to be swapped is set at
the time of pricing of the underwritten security, the swap
transaction, like the transaction in the underwritten security, _

"js not legally consummated until effectiveness of the

offering."”
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